zondag 25 oktober 2015

Allergenen wet

                                                     Allergenen wet


Vanaf 13 december 2014 gaat in Nederland een Europese wetgeving over allergenendeclaratie in werking. Horecabedrijven moeten ten aanzien van onverpakte producten informatie geven aan hun gasten over de mogelijke aanwezigheid van veertien in de wet genoemde allergenen.

De informatie over deze veertien allergenen mogen zowel schriftelijk als mondeling aan de gast worden verstrekt, het zou zelfs elektronisch mogen, maar dan maak je het heel wel onpersoonlijk.


Horeca ondernemers mogen geheel zelf weten hoe ze het aanpakken met de allergenen wet, de voorwaarde alleen wel is dat deze informatie altijd schriftelijk of elektronisch in het bedrijf aanwezig moet zijn, voor het personeel en voor de controlerende instantie, de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.

Elk horeca bedrijf zal hier op een andere manier mee omgaan,  het ene bedrijf zou voor het hele team een cursus houden en het andere bedrijf gaat dit wat klein schaliger aanpakken.

De allergenen die het meeste voorkomen zijn:
* granen
* noten
* ei
* soja
* melk
* vis en schelp en schaaldieren

Mensen met voedselallergie worden ziek van gewone voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld van melk, pinda of appel. De een krijgt buikklachten, de ander huid- of astmatische klachten. Een kenmerk is dat op hetzelfde voedingsmiddel altijd dezelfde klachten ontstaan. De ernstigste, vaak zeer snel verlopende reactie kan levensbedreigend zijn. Deze reactie heet anafylaxie.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten