woensdag 14 juni 2017

Wat maakt horeca nou zo leuk?

Geen enkele dag is het zelfde in de horeca. Elke dag zie je en leer je nieuwe mensen kennen, werk nauw samen met de keuken en ben je er mee bezig om elke dag weer de ultieme beleving voor de gasten neer te zetten.

Elke nieuwe dag is weer een nieuwe uitdaging om op niveau te blijven presteren. Dit omdat werken in de horeca in het hogere segment maar ook bij het leuke knusse horeca de benodigde vaardigheden van je vergen.

Hoe vaak ik het wel niet gehoord heb van mijn broer, Steffie ... je serveert toch eigenlijk maar gewoon alleen een bord uit? Waarop ik dan elke keer kan zeggen dat het niet zo is, Horeca is meer dan alleen het bedienen van gasten. Het lijkt misschien simpel maar het werken in de horeca is uitgebreider dan je denkt. Je moet snel kunnen schakelen, veel kunnen onthouden en natuurlijk het allerbelangrijkste altijd gastvrij kunnen blijven. Inlevingsvermogen ook erg belangrijk. Je moet goed kunnen inspelen op wensen van de gasten en eventueel ook naar de klachten van de gast kunnen luisteren. Het is altijd de bedoeling dat gasten een avond hebben die ze niet snel zullen vergeten. Het is een beleving die je meegeeft aan de gasten, en om dit elke avond, middag of ochtend te kunnen doen is niet voor iedereen weggelegd.

Een professionele houding is ook erg belangrijk in de horeca, maar hoe hou je dit in balans? Een professionele houding is goed, maar je moet er niet in doorslaan. Gasten komen voor een ontspannen avond, lukt dit zodra je als een stijve hark aan tafel staat, omdat je niet op een grapje van de gast in zal gaan? Je kan met een professionele houding ook een grapje en een praatje maken met de gast, dit is naar mijn mening ook erg belangrijk. Het is de bedoeling dat gasten zich in het restaurant  op hun gemak voelen tijdens een diner of lunch.

Verder is collegialiteit en een goede mentaliteit ook erg belangrijk.
Want is het druk? dan werk je even wat langer door. Een 9 tot 5 mentaliteit bestaat niet in horeca. Meestal draai je redelijk lange dagen wat je natuurlijk met plezier doet. Horeca is echt een samenspel tussen de medewerkers in de bediening maar ook in de keuken.  Bij ons in de bediening werken er op een avond ongeveer 8 medewerkers, deze hebben allemaal een eigen "taak" . Je kan hierbij denken aan indekken, broodwater en lounge medewerkers. Dankzij deze taakverdeling kunnen we ervoor zorgen dat alles soepeltjes verloopt op een avond. Is het even te druk voor de medewerkers om de gerechten te lopen? dan lopen de heren van de keuken toch gewoon even mee. Dit maakt het werk zo  leuk. De samenwerking in het team en het contact met de gasten.

Persoonlijk wat ik het leukste vind zijn de kleine dingetjes die je aan tafel doet zoals de gerechten afmaken en net dat laatste puntje op de i zetten door de saus aan tafel te serveren. Zelf vind ik het ook geweldig hoe we ons aan alle regeltjes houden. Tafels met meerdere personen inzetten en uithalen, wijnglazen sierlijk bij elke gang nieuw op tafel zetten en servetten rollen zodra gasten opstaan. Deze kleine details maken voor mijn, mijn werk elke dag weer tot een nieuwe uitdaging.

Zoals je dus kunt lezen, horeca is een stuk meer dan een bordje uitserveren. Het hoort er wel bij natuurlijk maar het is niet alles. Elke dag is voor mijn een nieuwe uitdaging om de gasten in de watten te mogen leggen. Dit hoop ik dan ook nog een lange tijd mogen doen.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten