woensdag 14 juni 2017

Dieetwensen voor een etentje

          Wat te doen met dieetwensen van gasten?

        Voor haar geen gluten, voor hem geen vezels

Dieetwensen
Dieetwensen zijn er in allerlei soorten en maten: zo kan het zijn dat je iets niet kán eten omdat je bijvoorbeeld allergisch bent. Of je mág iets niet eten, omdat je bijvoorbeeld een bepaalde geloofsovertuiging hebt. Of misschien wil een gast iets niet eten omdat hij of zij bijvoorbeeld vegetariër is. De verschillenden dieetwensen op een rijtje.

1. Ethische overtuiging. Deze groep mensen een vanuit een bewuste overtuiging, bijvoorbeeld, alleen biologisch vlees waarvan ze weten dat de dieren goed verzorgd zijn. Dus geen plofkip maar biologische kip. Geen foie gras of ganzenlever omdat de ganzen het eten door de strot geduwd krijgen.

2.Geloofsovertuiging. Praktiserende moslims eten geen varkensvlees, omdat dit in hun ogen onrein vlees is. Religieuze Joden drinken alleen koosjere wijn en eten koosjer bereid voedsel.

3.Vegetarisch. Deze groep mensen eet helemaal geen vlees en soms ook geen vis. Vraag in het geval van vegetarisme naar de specifieke dieetwensen.

4.Allergieën. Voedselallergieën zijn er in allerlei soorten en maten. Zo kunnen mensen allergisch zijn voor schaal- en schelpdieren, noten, appels. Sommige gasten zullen alleen glutenvrije producten mogen of een intolerantie hebben voor room. Of denk aan de diabeet die alleen suikervrije producten mag.

Hoe ga je als gastvrouw met dieetwensen om?

Als je gasten uitnodigt, vraag dan ook gelijk naar de dieetwensen. Probeer je menu hier vervolgens zoveel mogelijk op af te stemmen.
  • Als er veel verschillende soorten dieetwensen zijn, kun je kiezen voor eten in buffetvorm, gourmetten of fonduen, waarbij iedereen zelf kan opscheppen of bereiden wat ze mogen eten.
  • Als gastvrouw wil je natuurlijk graag dat je gasten een heerlijke avond hebben en dat het eten voor iedereen in de smaak zal vallen. Maak het jezelf dus vooral gemakkelijk en informeer bij je gasten als je bijvoorbeeld niet weet of je vegetarische gast wel of geen zalmfilet eet.
  • Wees zo nauwkeurig mogelijk in het opvolgen van de dieetwensen.
  • Houd de borden voor de gasten met dieetwensen apart zodat iedereen het juiste bord ontvangt.
  • Voor de vleeseters: vraag je gasten hoe ze hun vlees gebakken willen hebben; rood, medium of doorbakken? En hoe moeilijk ook (zoals elke hobbykok weet), probeer zo dicht mogelijk bij die wens in de buurt te blijven.

  • Geen opmerkingen:

    Een reactie posten