woensdag 14 juni 2017

Jonnie en Therese Boer

                                Jonnie Boer


Jonnie Boer (Giethoorn, 9 januari 1965) is de internationaal bekende chef-kok en eigenaar van driesterren-restaurant De Librije in Zwolle. Hij is getrouwd met Thérèse, tevens eigenaar, sommelier en gastvrouw in De Librije.

                                                Biografie

Jonnie Boers grootvader was beroepsvisser en bracht hem het vissen op paling, snoek en snoekbaars bij. Hij begon als kok in een restaurant in de Overijsselse stad Steenwijk. Op vierentwintigjarige leeftijd werd hij chef-kok bij De Librije en enkele jaren later kochten Boer en zijn vrouw Thérèse het restaurant, waarna hem in 1993 de eerste Michelinster werd toegekend. Op zijn 33e, in 1999, volgde de tweede ster en daarmee was hij de jongste tweesterrenkok in Nederland. In 2004 was De Librije, na Parkheuvel in Rotterdam, het tweede restaurant in Nederland dat een derde ster kreeg.
De natuur geldt als Jonnie Boers inspiratiebron.[1][2]
In 2008 openden Jonnie en Thérèse een hotel in de oude gevangenis, het zogenaamde Spinhuis van Zwolle, nu genaamd Librije's Hotel. Daar is ook Librije's Atelier ondergebracht, de kook- en wijnschool van Jonnie en Thérèse.
Vanaf 2010 stelde Boer de businessclassmenu's samen van de KLM, in samenwerking met Maarten Magielse.
Door GaultMillau kreeg hij in de gids voor 2013, ex aequo met chef Sergio Herman, de Grand Prestige Award toegekend.
In 2015 verliet 'De Librije' het vroegere boekenhuis en opende een nieuwe locatie in het 'Librijes Hotel.


                              Therese Boer


Thérèse Boer-Tausch (Kampen, 11 mei 1971) is samen met haar man Jonnie Boer eigenares van onder andere het restaurant De Librije in Zwolle, één van de twee Nederlandse restaurants met drie sterren in de Michelingids. Zij treedt op als gastvrouw en sommelier. Het echtpaar bezit eveneens het tweesterrenrestaurant Librije's Zusje

Samen met Astrid Joosten heeft zij de boekenreeks Gek op Wijn geschreven. De onderwerpen wijn en druivenrassen worden met bekende Nederlanders tijdens een interview besproken.
Sinds 2009 heeft zij haar eigen wijn-lijn genaamd "Kus van Thérèse". De wijnen worden gemaakt op Wijngoed Gelders Laren. Drie van haar wijnen werden dat jaar direct al op het "AWC Vienna 2009" bekroond met een zilveren medaille.[1][2]
In 2010 heeft zij meegewerkt aan een aflevering Xperience Droomstage bij … van de NCRV. In dit programma werd een bezoek gebracht aan het Château de la Garde van Ilja Gort.
Thérèse Boer is de tweelingzus van chef-kok Ronald Tausch.



Afbeeldingsresultaat voor Jonnie en therese Boer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten