woensdag 14 juni 2017

Peter Klosse

Dr. Peter Klosse (Apeldoorn, 1956) komt uit een gezin met veel belangstelling voor gastronomie. Zijn ouders waren de grondleggers van Restaurant De Echoput in Hoog Soeren. In 1967 had het restaurant al één Michelinster en in totaal heeft het restaurant 36 jaar lang een Michelinster gehad. Klosse’s vader was een van de oprichters van de Alliance Gastronomique. Zijn zoon Karel heeft nu de organisatorische touwtjes in handen.

Peter Klosse is in zijn carrière vooral op zoek naar de wortels van de gastronomie. Het heeft geleid tot de oprichting van de Academie voor Gastronomie en het schrijven van meer dan vijftien boeken. Centraal staat het Smaakstijlen-concept waarop hij in 2004 promoveerde aan de Universiteit van Maastricht aan de faculteit Gezondheidswetenschappen. Sindsdien staat Peter Klosse bekend als ‘smaakprofessor’. Sinds 2011 is hij ook lector, eerst in Leeuwarden en nu in Maastricht bij de Hotel Management School.

De  Peter Klossen opleiding die ik graag wil gaan volgen:

De opleiding Professioneel Gastronoom-Sommelier is het paradepaardje van de Academie voor Gastronomie. Het is een echte praktijkopleiding, waarbij een jaar lang alle facetten van het gastheerschap worden behandeld. Veel van wat een sommelier moet weten, komt in reguliere opleidingen niet of nauwelijks aan bod. Denk dan aan praktische toepasbare wijnkennis, productkennis, wijn-spijs combinaties, communicatieve en sociale vaardigheden en zaken zoals calculatie en voorraadbeheer. In reguliere opleidingen is vaak weinig gelegenheid om wijnen en gerechten daadwerkelijk te proeven, culinaire producten te leren kennen en communicatieve vaardigheden te oefenen. In onze opleiding Gastronoom-Sommelier level 3 staat proeven centraal.
Onze opleiding is de springplank om tot de besten in het vak te gaan horen. Om de opleiding met succes af te ronden is een goede basis wijnkennis vereist (WSET level 2 Intermediate Certificate of het Wijnbrevet). Onze avondcursus Gastronoom-Sommelier level 2 is de perfecte voorbereiding.

Carrièrekansen

Peter Klosse heeft met zijn Academie voor Gastronomie in 2000 als eerste deze Gastronoom-Sommelier opleiding opgezet en inmiddels zijn er honderden mensen opgeleid en enthousiast gemaakt voor het vak. De titel is nu officieel erkend en opgenomen in de landelijke structuur. Het gevolg is dat er meerdere aanbieders zijn gekomen van de opleiding, maar bij ons ben je nog altijd aan het juiste adres! De winnaars van de gastvrijheidstrofee hebben bijna altijd hun opleiding bij de Academie voor Gastronomie genoten. Dat is geen toeval..

Als Gastronoom-Sommelier ben je de ideaal opgeleide chef de rang/sommelier in de bediening van een gastronomisch restaurant. Met een aantal jaren praktijkervaring kun je doorgroeien als maître of restaurant-manager en leiding geven aan de gehele bedieningsbrigade. Sommelier worden is een uitdaging. Het Amerikaanse Gilde van Sommeliers maakte er een prachtige documentaire over:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten